Grabbhalvan, som för andra året har med sig sin bästa kompis Tjejhalvan, firar 25-årsjubileum den 4 maj. Vi har letat reda på den grabb som hade startnummer 1 i första loppet 1993.

Anders Svensson hade startnummer 1 när den första Grabbhalvan genomförde 1993. Den 4 maj 2017 står han på startlinjen igen med nummer 1 när Grabbhalvan firar 25-årsjubileum.

– Det var en kul grej. Janne Arvidsson som arbetade för Smedby AIS, som då arrangerade Grabbhalvan, sökte upp mig på Städbolaget där jag jobbade på den tiden och ville ha sponsring. Jag sa att det kunde vi ställa upp på om jag fick startnummer 1, säger Anders Svensson och skrattar.

Anders minns att Krister Månsson, på Graffiti Reklambyrå, också hade sina lokaler på Grytsgatan och att Krister fick startnummer 2.

– Vi sponsrade med fyra timmars städning som lottades ut till någon som var med och sprang. Det var ju ett lite roligt pris som man inte brukade vinna i motionslopp. Jag tror det var ett par tusen deltagare de första åren, men sedan ökade det på rejält och blev en riktig folkfest, berättar Anders som har sprungit Grabbhalvan fyra-fem gånger genom årens lopp.

Den 4 maj är det återigen dags för Anders Svensson att sätta på sig startnummer 1 och avverka fem kilometer.

– Ha, ha. Ja, tack för det. Jag fick många gliringar redan 1993, där folk undrade om jag var en topplöpare eftersom jag hade startnummer 1. Det lär väl bli något liknande den här gången. Men så mycket löpning blir det nog inte, det handlar mer om att gå för mig. Men självklart ska jag göra mitt bästa. Barnbarnen ser till att jag håller mig i hyfsad form.

1998 köptes Almroths, som grundades redan 1930, av Anders Svensson. Almroths är specialiserade på logistiktjänster med syfte att koppla ihop service-, lager-och transporttjänster för näringslivet, offentlig sektor och privatpersoner.

– Idag är det tredjepartslogistik som gäller. Vi tar hand om lagret för företag. När du som kund beställer en vara från det företaget så är det från oss varan skickas till dig. Vi har gjort en resa från flyttföretag, till åkeriföretag till ett tredjepartsföretag. E-handeln växer enormt och vi tar hand om olika företags varor och har ökat bemanningen på vårt lager rejält.

I dagsläget arbetar cirka 100 medarbetare på Almroths.

– Målsättningen är att minst 25 av dem ska springa Swedbank Grabbhalvan&Tjejhalvan den 4 maj, säger Anders Svensson, med startnummer 1 både 1993 och 2017.

Fotnot: Vi har också lyckats hitta 13 grabbar som sprungit alla Grabbhalvor, en fantastisk prestation! Dessa har alla fått personliga inbjudningar att delta i den 25:e upplagan. Deras insatser kommer att uppmärksammas på olika sätt under kvällen den 4 maj.